Motorsykkelklubber

MotoGP

by on May.10, 2015, under Motorsport

MotoGP er en verdensomspennende og stor konkurranse innen motorsykkelløp. Syklene er utstyrt med firetakters motorer, og MotoGP er den største klassen innen roadracing med motorsykkel. Det betyr at motoren har mer slagkraft enn motorsyklene i klassene Moto2 og Moto3.

Spesialbygde sykler – eksklusivt for MotoGP

I noen motorsykkelløp, som Superbike og Isle of Man TT, kan man bruke motorsykler som er åpent tilgjengelige og som kan brukes på vanlig vei, men syklene fra MotoGP er ulovlig for vanlig bruk. De kan kun kjøres på spesialbygde, lukkede baner. For å ha tilgang på disse syklene har de fleste kjørerne store sponsorer, som ofte er produsenter av motorsykler, som Ducati, Aprilia, Honda, Yamaha og Suzuki. Kjørerne kan sponse seg selv, men det er veldig uvanlig, da deltakelse i MotoGP-konkurranser er en kostbar affære.

MotoGP så langt i år

Den godt kjente føreren Valentino Rossi for Yamaha har så langt lagt seg i tet, med Andrea Dovizioso for Ducati på en god andreplass. Fjorårets toppkjører for Honda Marc Marquez ligger så langt på en fjerdeplass i verdensrankingen, med Jorge Lorenzo på sin Yamaha-sykkel på en fortjent tredjeplass så langt. Det gir nok lave odds for Rossi, da han ofte er en favorittippet fører i MotoGP. Også Lorenzo, Marquez og Dovizioso finnes ofte med lave odds på bettingsider, da odds bestemmes ut fra resultater i tidligere løp og sesonger.Historisk sett ble verdens første MotoGP-løp arrangert i 1949, i regi av FIM, som er den internasjonale organisasjonen for motorsport. De er fortsatt ansvarlige for den sportslige delen av løpene, mens Dorna Sports SL har hatt de kommersielle rettighetene til MotoGP siden 1992. De beste kjørerne er ofte tilknyttet spanske, britiske og italienske lag, og produsentene for Honda og Yamaha har de siste årene byttet på å kreve førsteplassen i produsentenes lagkonkurranse.